Nu de lockdown voorbij is stromen de agenda’s langzaam weer vol. Na de lockdown heb je wellicht het idee dat je alle sociale momenten met beide handen moet aangrijpen en overal ja op moet zeggen. Ook kan het gebeuren dat de angst dat er iets spannends of interessants ergens anders plaatsvindt weer toenemen. Vaak wordt dit aangewakkerd door posts gezien op sociale media-websites en dit wordt door Oxford Dictionaries omschreven als Fear of Missing Out. 

Wat is Fear Of Missing Out (FOMO)?

Een tijd lang werd de term FOMO lacherig gebruikt, maar sinds een paar jaar wordt er door psychologen op kleine schaal serieus onderzoek verricht naar dit fenomeen. Wat blijkt is dat dit fenomeen vroeger ook al bestond, maar dat het internet en sociale media voor een toename hebben gezorgd. Vroeger konden we niet verder kijken dan het gras van de buren, maar door sociale media is het mogelijk om dag en nacht bij te houden wat anderen aan het doen zijn. Dit, samen met het streven naar het perfecte plaatje en de toename van keuzes, hebben eraan bijgedragen dat mensen in toenemende mate FOMO ervaren. 

Hoe ga je om met FOMO?

Het moge duidelijk zijn: FOMO is iets wat veel mensen in toenemende mate ervaren en zeker na een lange periode waarin veel niet mogelijk is de kans op FOMO erg groot. Maar hoe ga je hier nou mee om? Wat kun je hieraan doen

Bedenk dat je niets moet

Wanneer je FOMO ervaart ben je streng voor jezelf: waarom moet je de hele tijd iets van jezelf? Vaak komt dit voor uit angst dat anderen dingen aan het doen zijn die jij eigenlijk ook zou ‘moeten’ doen. Je wilt dan eigenlijk alleen maar iets doen, omdat je bang bent om iets te missen. Door te denken vanuit deze angst, leg je jezelf misschien verplichtingen op waar je geen goed gevoel van krijgt. Probeer dit los te laten en te bedenken wat je graag wilt doen in plaats van ‘moet’ doen.

Ga iets doen waar je wel energie van krijgt

Probeer te onderzoeken wat je vanaf nu echt wilt. Ga bij jezelf na welke activiteiten jou energie geven en welke activiteiten jou energie kosten. Probeer deze activiteiten te balanceren. Probeer activiteiten waar je energie van krijgt vaker te doen en laat activiteiten die je energie kosten zoveel mogelijk achterwege.

Plan ook rustmomenten in

Vergeet geen rustmomenten in te plannen in je week. Wanneer je de rustmomenten van tevoren in plant is de kans groter dat je op die momenten ook echt ongestoord tijd voor jezelf neemt. Maak de kans op verleiding minimaal door je telefoon uit te zetten en naar een rustige omgeving te gaan.

Durf af te zeggen

Merk je dat je agenda overvol is, maar vind je het lastig om af te zeggen doordat je FOMO ervaart? Begin dan met kleine stappen: zeg een afspraak af waar je eigenlijk niet veel zin in had. Probeer in die tijd jezelf op te laden en ga na of het lukt om jezelf te vermaken. Probeer dit te bekijken van de positieve kant. Wat levert deze tijd zonder sociale activiteiten jou op? Misschien kun je eindelijk eens aan dat boek beginnen, die leuke film of eindelijk eens een goede nacht slapen.

Maak een afspraak

Wil jij een keer praten met iemand over hoe jij het beste kunt omgaan met FOMO en hoe jij de tips het beste kunt implementeren? Of heb jij behoefte aan een gesprek over een ander onderwerp? Maak dan een afspraak en ga in gesprek met een van onze psycholoog-vrijwilligers. Een afspraak bij De Advieswinkel is gratis, vrijblijvend en anoniem.