Iedereen piekert weleens. Over de toekomst, belangrijke keuzes die we moeten maken of negatieve gebeurtenissen. Bij piekeren komt dezelfde, negatieve gedachtenstroom steeds weer terug. Het verstoort je nachtrust of zorgt ervoor dat je je overdag niet goed kan focussen. Wat kun je doen tegen dit gepieker? Hier een aantal tips!

Tip 1: plan jouw piekermoment in

Piekeren doen we vaak vlak voordat we gaan slapen. Dit komt doordat er ’s nachts minder afleiding is waardoor je meer ruimte krijgt om stil te staan bij wat er zich in je hoofd afspeelt.

Een vast piekermoment inplannen kan je helpen om jouw hoofd leeg te maken en stil te staan bij jouw gedachten. Schrijf door de dag heen al jouw piekergedachten op en geef jezelf overdag 10-15 minuten de tijd om hier eenmalig over te piekeren. Ga er eens goed voor zitten en pieker er op los!

Tip 2: zorg voor afleiding

Als je ’s nachts niet kunt slapen door piekergedachten kan het heel goed helpen om afleiding te zoeken. Een korte meditatie- of ademhalingsoefening kan jou helpen te ontspannen en ‘uit’ de negatieve gedachtenstroom te komen.

Een luisterboek opzetten kan ook goed werken. De stem van het boek neemt je mee in een verhaal, waardoor de focus op jouw negatieve gedachten wordt weggenomen.

Tip 3: focus op feiten

Test je piekergedachten door jezelf de volgende vragen te stellen:

– Hoe realistisch is deze gedachte?

– Heb ik bewijs voor deze gedachte?

– Wat is het ergste dat er kan gebeuren?

– Hoe groot is de kans dat dit werkelijk gebeurt?

En onthoud: piekergedachten zijn slechts gedachten, het zijn geen feiten!