Heb jij vaak moeite om in slaap te komen? Of word je ’s nachts juist vaak wakker en lukt het je niet meer om in te slapen? Iedereen heeft weleens last van slaapproblemen. Maar beter slapen, hoe leer je dat? Hier een aantal slaaptips!

Tip 1: zorg voor regelmaat

Regelmaat is belangrijk voor een goede nachtrust. Dat wil zeggen: zoveel mogelijk op vaste tijden naar bed en op vaste tijden opstaan.

Waarom is regelmaat zo belangrijk bij het aanpakken van slaapproblemen? Grote wisselingen in bedtijden, door bijvoorbeeld in het weekend extra lang uit te slapen en doordeweeks weer vroeg op te staan, brengen je biologische klok in de war.

Wil je toch een keer uitslapen in het weekend? Houd het dan bij maximaal 2 uur later dan dat je doordeweeks uit bed stapt!

Tip 2: accepteer het wakker liggen

Accepteer dat je wakker ligt. Ja echt! Het klinkt misschien raar: iets accepteren waar je helemaal niet blij mee bent. Maar heel erg hard je best doen om in slaap te komen helpt meestal niet.

Hoe komt dat? Het vechten  tegen wakker liggen zorgt ervoor dat je lichaam activeert, met als gevolg dat je juist niet in slaap komt. Probeer  daarom gewoon rustig wakker te blijven liggen en de controle over je slaap los  te laten. Als je accepteert dat je zo nu en dan een slechte nacht hebt, dan zul je er minder last van hebben.

Tip 3: even opstaan

Merk je dat je na deze slaaptips nog steeds wakker ligt? Dan kan het helpen om even uit bed te gaan. Het voelt misschien gek om midden in de nacht uit bed te stappen, maar het helpt je psyche om de slaapkamer niet te associeren met het wakker liggen.

Sta op, houdt de lichten zoveel mogelijk gedimd en  ga in een andere ruimte  even een boek lezen, rustige muziek luisteren of mediteren. Probeer niet je smartphone erbij te pakken of de tv aan te zetten. Dit blauwe licht zorgt er namelijk voor dat  de aanmaak van het slaaphormoon melatonine wordt onderdrukt. Wanneer je merkt dat je slaperig wordt, kruip je pas weer je bed in.