We hebben het allemaal weleens meegemaakt. Op sommige momenten in ons leven vragen we ons af of we het goed genoeg doen of in staat zijn om alle onzekerheden aan te kunnen die zich kunnen voordoen naarmate we ouder worden. We ervaren gevoelens van zelftwijfel over beslissingen en keuzes die we gemaakt hebben en/of voelen onszelf gewoon niet goed genoeg.

Twijfelen aan jezelf treedt op wanneer we geen vertrouwen hebben of ons niet in staat voelen om dingen te doen die we moeten doen. Mensen die aan zichzelf twijfelen, ervaren onzekerheid over dingen waar ze geen controle over hebben of maken zich zorgen dat dingen niet volgens plan verlopen.

Een zekere mate van zelftwijfel is goed omdat het aangeeft dat je begrijpt wat je moet verbeteren om beter werk te kunnen leveren. Aanhoudende angst en twijfel aan jezelf kunnen je leven echter op een slecht manier enorm beïnvloeden. Probeer zo snel mogelijk uit de lus te komen en tijd te besteden aan het werken aan je onzekerheden.

In deze blog geven we je enkele oorzaken van je zelftwijfel en geven we je ook tips mee om te stoppen met twijfelen aan jezelf.

4 veel voorkomende oorzaken van zelftwijfel

Er zijn tal van redenen achter zelftwijfel. We zullen er hier enkele doornemen.

1. Ervaringen en fouten uit het verleden

Ervaringen uit het verleden kunnen een enorme impact hebben op hoe we reageren, vooral als je eerder slechte ervaringen hebt gehad. Onze geestelijke gezondheid kan in deze gevallen een enorme klap krijgen. Ervaringen uit het verleden kunnen onze overtuigingen doen schudden en rammelen. Echter, doorgaan met verwijzen naar ervaringen uit het verleden zonder ervan te leren, is simpelweg heel zonde van je toekomst.

2. Opvoeding in de kindertijd

Onze opvoeding speelt een grote rol bij het vormgeven van onze gewoonten en persoonlijkheid. Als je bent opgevoed door ouders die constant vertelden dat je niet goed genoeg was of op een school hebt gezeten waar de docenten de cijfers erg zwaar beoordeelden, dan heb je misschien als de gewoonte geïnternaliseerd om jezelf in twijfel te trekken.

3. Vergelijking met anderen

Het is niet onnatuurlijk voor ons om onszelf met anderen te vergelijken, omdat we in een wereld van concurrentie leven. We kunnen onze werkprestaties gemakkelijk vergelijken met collega’s en medestudenten of in overweldigende wereld van sociale media. Het is gemakkelijk voor ons om het leven van andere te benijden en te denken dat we het niet zo goed doen als zij. Echter, als je jezelf te veel met anderen vergelijkt, dan begin je jezelf te verliezen.

4. Nieuwe uitdagingen

Dit is een vrij normaal geval omdat we geen ervaring hebben met hoe te reageren of wat we moeten doen. Het gevoel van onzekerheid en onveiligheid zal je een ongemakkelijk gevoel geven.

Tips om te stoppen met twijfelen aan jezelf

1. Identificeer je beperkende overtuigingen

Onze overtuigingen zijn onze routekaart in het leven. Ze kunnen ons in gedurfde nieuwe richtingen leiden of ze kunnen ons het gevoel geven dat we alleen maar watertrappelen, te bang om te gaan voor wat we echt willen. Als je in de categorie ‘watertrappelen’ valt, zou het onderzoeken van je beperkende overtuigingen bovenaan je lijst moeten staan voor het overwinnen van twijfel aan jezelf. Zodra je weet wat je tegenhoudt, kun je je mindset veranderen.

2. Verander de manier waarop je tegen jezelf praat

Onze woorden creëren onze realiteit en dat omvat zowel de woorden die we zeggen als de woorden die we denken. Het identificeren van je beperkende overtuigingen is de eerste stap, nu moet je ertegen terugvechten. Je zelfpraat veranderen is een krachtige manier om twijfel aan jezelf om te zetten in zelfvertrouwen. Stop met alles te geloven wat je innerlijke criticus zegt. Ga ermee in discussie. Uiteindelijk zal je innerlijke criticus je innerlijke kampioen worden.

3. Onthoud: het kan mensen niet zoveel schelen wat je doet of zegt.

Als je je zorgen maakt over wat anderen kunnen denken of zeggen als je iets doet, kan de twijfel aan jezelf sterker worden en blijf je steken in passiviteit en angst. Als dat gebeurt, herinner jezelf eraan dat mensen niet zoveel om geven wat je wel of niet doet. Ze hebben hun handen vol met denken aan zichzelf, hun kinderen/vrienden/familie/huisdieren/werk etc.

4. Geef je vaardigheden een boost

Als je bijvoorbeeld vaak twijfelt aan jezelf voor een presentatie op school of werk, scherp dan je prestatievaardigheden aan. Lees er een paar boeken over en oefen thuis voor een spiegel of voor een vriend. Wanneer je vaardiger bent dan voel je je zelfverzekerder, competenter en meer ontspannen in dergelijke situaties.

5. Focus op wat jij wil

Ontdekken hoe je twijfel aan jezelf kunt overwinnen betekent meer kracht geven aan je verlangens en je angsten. Als je banger bent voor wat je gaat missen dan voor eventuele negatieve gevolgen van falen, dan is dat een teken om er voor te gaan en je angsten te overwinnen.

6. Start met het bijhouden van een dagboek

Het bijhouden van een dagboek kan om vele redenen een nuttige gewoonte zijn. Als het gaat om twijfels aan jezelf, kan het je helpen om een realistisch beeld van je leven te hebben. Op deze manier kan het je helpen de positieve dingen te onthouden, de successen die je hebt gehad en hoe je obstakels hebt overwonnen als je geneigd bent dingen met een negatieve inslag te herinneren. Verder krijg je ook meer duidelijkheid. Het is vaak gemakkelijker om angsten en twijfels weg te nemen en duidelijkheid te krijgen als je een probleem op papier of in een computerdocument hebt staan dan wanneer je het allemaal in je hoof probeert door te nemen.

7. Omring jezelf met support

Niemand beheerst het leven alleen. Om te leren hoe je zelftwijfel kunt overwinnen en naar het toppunt van prestatie kunt klimmen, heb je mensen nodig die je helpen. Bespreek met je omgeving waar je bang voor bent, wat je denkt en vraag om tips. Verder: minimaliseer relaties die negativiteit in je leven brengen en omring jezelf in plaats daarvan met positiviteit en ondersteuning.

8. Bouw veerkracht

Tegenslagen horen bij elke transformatie. Als je niet af en toe een muur raakt, push je niet hard genoeg. Het verschil tussen degenen die aan zichzelf twijfelen weten te overwinnen en degenen die zich erdoor laten tegenhouden, is innerlijke kracht. Ze zien zelftwijfel voor wat het werkelijk is: angst. Hierdoor kunnen ze de lessen vinden in hun mislukkingen, opstaan en doorgaan.

Maak een afspraak

Graag met iemand praten over je zelftwijfel en welke stappen te zetten om dit te verbeteren? Of is er een ander onderwerp waarover jij graag met iemand zou willen praten? Plan dan een afspraak in bij De Advieswinkel. Een afspraak bij De Advieswinkel is gratis, vrijblijvend en anoniem.