Veelgestelde vragen

Voor wie is de Advieswinkel?

De Advieswinkel is er voor iedereen van 8 jaar of ouder die behoefte heeft aan een luisterend oor. Iedereen is welkom en geen klacht is te klein! Onze psycholoog vrijwilligers staan klaar voor groot en klein, jong en oud, mantelzorgers, studenten, koppels, werknemers en nog veel meer.

Wat is het probleem waar de Advieswinkel een oplossing voor biedt?

Veel mensen lopen jarenlang rond met psychische aandoeningen voordat ze hulp zoeken in de geestelijke gezondheidszorg. Enkele aanwijsbare redenen daarvoor zijn:
- hoge kosten voor psychische hulp
- taboe op psychische hulp
- onderschatting van de klachten

Met welke klachten kunnen mensen terecht bij de Advieswinkel?

In het algemeen gaat het om klachten die van invloed zijn op jouw beleving van geluk. Hierbij kun je denken aan stress, overspannenheid, eenzaamheid, somberheidsklachten, slaapproblemen en verwerkingsproblemen door ziekte of verlies van een naaste. Het kan zijn dat je zelf met bepaalde problemen te maken hebt, maar het kan ook zijn dat je je zorgen maakt over hoe je om moet gaan met een naaste met problematiek.

Wat kan een bezoeker van de Advieswinkel verwachten?

De bezoeker kan verwachten dat hij/zij in vertrouwen, kosteloos en anoniem kan praten over datgene wat hem/haar dwars zit. De psycholoog-vrijwilligers zullen een volledig beeld proberen te schetsen van het verhaal van de bezoeker en zullen samen met hen op zoek gaan naar praktische adviezen. Ook de zelfredzaamheid van de bezoeker zal bevorderd worden. De bezoeker kan tot vijf keer terugkomen voor een gesprek.

Moet je een lichte psychische klacht hebben voor een consult?

Nee. Soms kan het zijn dat je ergens tegenaan loopt en wil je dit graag bespreken met iemand buiten je vriendenkring en familie om. Dit kan ook met één van onze psycholoog-vrijwilligers. Een psychische klacht is relatief en kan voor iedereen iets anders betekenen.

Hoe is de begeleiding van de studenten geregeld?

Onze vergevorderde (vaak master-) studenten psychologie ontvangen in eerste instantie een uitgebreide training. Daarna worden zij op twee manieren begeleid: zij ontvangen maandelijks werkbegeleiding van o.a. gezondheidszorgpsychologen en bestuursleden: door intervisie en supervisie. Ook wordt er aan kennisverbreding van de studenten bijgedragen door middel van thema-avonden waar zorgprofessionals hun ervaringen met hen delen.