Uit een Amerikaans onderzoek onder meer dan 4000 participanten kwam naar voren dat 43% van de vrouwen niet naar het zwembad of het strand gaan omdat ze zich schamen voor hun eigen lichaam. Ook uit ander onderzoek komt naar voren dat 4 op de 10 mensen de zomerpret overslaan en zichzelf plezier ontzeggen vanwege een negatief lichaamsbeeld.

We hebben allemaal dagen waarop we ons bewust of kritisch voelen of een laag zelfbeeld hebben. De constante stroom van foto’s op Instagram en glanzende afbeeldingen in de media kan ons allemaal raken, maar vooral tijdens het zomerseizoen. Echter, hoe je jezelf ziet staat niet vast: je gevoelens over je lichaam kunnen veranderen afhankelijk van je mindset, denkprocessen en omgeving. Je hebt de kracht om positief over je lichaam te denken en jezelf prettig te voelen met je lichaam.

Het maakt niet uit hoe veerkrachtig je je meestal voelt, de zomer, met zijn eisen voor zorgeloos lichaamsvertrouwen, vormt een uitdaging voor je eigenwaarde. Een fluistering van het woord ‘bikini’ en velen van ons keren zich tegen onszelf, innerlijke stemmen fluisteren woorden van twijfel aan zichzelf. Dit is een probleem omdat kritische gedachten je vermogen om te ontspannen en te genieten in de weg staan. Dus, in plaats van je te concentreren op de boeken die je gaat lezen, vrienden met wie je lange lunches zult hebben of de quality time die je zult doorbrengen met je partner of familie, wordt de vakantievooruitzichten getint met angst, wat een negatief lichaamsbeeld veroorzaakt.

Tips om te leren om van je lichaam te houden deze zomer

Tip 1: Smash your scale

Laat een getal niet bepalen hoe je jezelf ziet, voelt en waardeert. De beste manier om je lichaamsbeeld te verbeteren, is door je lichaam te accepteren en te verzorgen.

Tip 2: Oefen met zelfzorg

Hoe beter je voor jezelf zorgt, hoe beter je je over jezelf zult voelen. Neem dus stappen waardoor je je gezond en gelukkig voelt. Eet veel fruit en groenten, drink voldoende water, slaap 7-8 uur per nacht, wees dankbaar, lach, krijg een massage, doe een dutje, beoefen yoga, lees en doe mee aan leuke activiteiten waar je blij van wordt.

Tip 3: Bewegen: dansen, wandelen, fietsen of rennen

Kies een leuke fysieke activiteit die je niet voor een spiegel doet. Naast de talrijke fysieke en psychologische voordelen, blijkt uit onderzoek dat zelfs een kleine lichaamsbeweging het lichaamsbeeld verbetert. Waarom? Als je fysiek actief bent, concentreer je je op wat je lichaam kan doen in plaats van hoe het eruit ziet. Bovendien maakt je lichaam endorfines aan, natuurlijke chemicaliën die je een goed gevoel geven.

Tip 4: Geen dieet

Diëten werkt niet, geeft stress en is een aanslag op je lichaam. Zelfverbeteringsinspanningen zoals diëten die worden gemotiveerd door walging en zelfafwijzen versterken het idee dat er iets mis is met je lichaam. In plaats van een dieet te volgen, eet wanneer je honger hebt, stop wanneer je vol zit en voed je lichaam door gezond voedsel te consumeren – vooral meer plantaardig en onbewerkt voedsel – waar je van geniet. Je zult meer energie hebben, minder trek in eten en een kalmere scherpere geest hebben.

Tip 5: Gooi de zelfspot weg

Verruil je negatieve zelfpraat – ‘Ik ben dik’, ‘Ik haat mijn lichaam’, ‘Mijn maag is slap’- voor positieve zelfpraat – ‘Mijn lichaam is perfect zoals het is’, ‘Ik hou van mijn lichaam’, ‘Ik ben mooi van binnen en van buiten’ en ‘De mensen om wie ik geef, houden van mij’. Om het positieve te accentueren, kan je een lijstje maken van vijf positieve woorden of korte zinnen die jou beschrijven, niet je lichaam. Schrijf ze op een post-it’s en plaats de briefjes waar je ze ziet – op je voordeur, het stuur van je fiets, de badkamerspiegel of op je koelkast.

Tip 6: Stop met klagen en begin met aanvullen

Klagen over je lichaam geeft je een waardeloos gevoel en verandert niets. Het versterkt het idee dat jij en je lichaam niet goed genoeg zijn. Dus in plaats van te klagen, vul je je lichaam aan en ga je beter eten en meer bewegen

Tip 7: Oefen met zelfcompassie

Behandel jezelf zoals je een goede vriend zou behandelen, met mededogen. Vervang de schreeuw van zelfkritiek door vriendelijkheid. Onderzoek toont aan dat het luisteren van zelfcompassie-medidatiepodcasts het lichaamsbeeld aanzienlijk verbetert. Als je je zelfbewust begint te voelen, oordeel dan niet over je gevoelens. Er is niet mis met jou of hoe je je voelt, dus accepteer jezelf en je emoties.

Tip 8: Visualiseer

fantaseer over plezier maken op het strand of bij het zwembad. Gebruik al je verstand en herinner je hoeveel plezier je als kind had met spetteren. Stop met jezelf te veroordelen. Stop met je zorgen te maken. Wees weer een kind en maak plezier. Geniet van het leven en alles wat het te bieden heeft. Laat die goede gevoelens je verzadigen.

Tip 9: Doe spiegelwerk

Een van de beste manieren om echt comfortabel te zijn in het dragen van een badpak, is om je op je gemak te voelen met wat je in de spiegel ziet. Kijk jezelf elke ochtend in de ogen en zeg bijvoorbeeld: “Hallo, schoonheid, je wordt erg gewaardeerd en geliefd’. Doe het een week lang en zie hoe je zelfbeeld verandert.

Tip 10: Stop met het vergelijkingsspel

In plaats van jezelf en je lichaam te vergelijken met andere vrouwen, focus je je op jou. Stel een intentie in om van je zomer te genieten, want je bent het waard. Stop met je druk te maken over de mening van anderen (de meeste mensen letten toch enkel op zichzelf). Laat maatschappelijke normen van onmogelijke dunheid je leven niet beïnvloeden. Vier je lichaam.

Elke vrouw heeft een andere vorm en maat, dus het is volkomen zinloos om jezelf te vergelijken met het meisje dat kan eten wat ze wil en toch maat 34 blijft of de vrouwen die rondingen hebben op alle ‘juiste’ plekken.

Tip 11: Jouw imperfecties maken jou perfect

De kuiltjes in je rug, mollige wangen of topzware lichaamsvormen lijken misschien de ergste dingen ooit, maar dit is wat jou jou maakt. Het zijn onze onvolkomenheden die bepalen wie we zin en die ons uiteindelijk perfect maken op onze eigen unieke manier

Tip 12: Draag wat voor jou werkt

Het heeft geen zin om je te laten meeslepen door de meest actuele modetrends als deze niet bij je lichaamsvorm passen. Draag in plaats daarvan waar je het prettigs bij voelt. Het dragen van de juiste kleding die past en flatteert, zal veel doen voor hoe je naar je lichaam kijkt en hoe je je voelt.

Maak een afspraak

Graag met iemand praten over jouw (negatieve) lichaamsbeeld en welke stappen te zetten om dit te verbeteren? Of is er een ander onderwerp waarover jij graag met iemand zou willen praten? Plan dan een afspraak in bij De Advieswinkel. Een afspraak bij De Advieswinkel is gratis, vrijblijvend en anoniem.