De wetenschap legt steeds duidelijker het verband tussen smartphones en stress. Een Deens onderzoek uit 2015 liet zien dat 1100 proefpersonen die een week geen Facebook mochten gebruiken, meetbaar gelukkiger werden en minder stress hadden. In 2014 bleek uit een Canadees onderzoek dat mensen die nog maar drie keer per dag hun mail checken, al na twee weken significant minder stress rapporteren. Al met al toont dit aan dat af en toe loskomen van je smartphone dan ook van belang kan zijn voor je (mentale) gezondheid.

Maar hoe doe je dat?

De veelgebruikte term ‘digital detox’ verwijst naar het afstand nemen van je telefoon en het verminderen van je schermtijd. Dit wekt echter de indruk dat het wellicht beter kan zijn om je geheel af te sluiten van je smartphone. Een smartphone kan echter ook handig zijn, waardoor een juiste balans qua gebruik van belang is. Psycholoog Jocelyn Brewer van de Universiteit van Sydney pleit dan ook voor ‘digital nutrition’. Dit houdt in dat het niet nodig is om helemaal te stoppen met het gebruiken van je smartphone, maar dat het wel belangrijk is om meer bewustwording te creëren rondom de hoeveelheid van het gebruik en wat daarvan het doel is. Kortom: een goed uitgebalanceerd, gezond dieet.

Wat voor voordelen heeft digital detox of digital nutrition?

 • Je houdt meer tijd over: de tijd die je normaalgesproken spendeert op je telefoon, kun je nu echt voor jezelf gebruiken. Pak weer hobby’s op die je hebt laten liggen; lees eens dat boek uit dat al tijden ligt te verstoffen of spendeer tijd met familie of vrienden zonder hierbij afgeleid te worden. Ook is de kans groter dat het nu lukt om de to-do list af te kunnen strepen.
 • Je ervaart minder stress: over het algemeen staan onze smartphones de hele dag aan. De hele dag komen er dan ook prikkels binnen die het lastiger maken om rust te vinden. Ook zijn we de hele tijd alert op het ontvangen van notificaties, wat ervoor zorgt dat er mogelijk stresshormonen worden aangemaakt. Wanneer we onze tijd die we doorbrengen op onze smartphones beperken zal dit dan ook zorgen voor meer rust en een afname van stress.
 • Je slaapt beter: het aanmaken van stresshormonen zorgt voor een verminderde kwaliteit van de slaap. Ook zorgt het heldere licht van het beeldscherm van de smartphone er voor dat ons brein het idee heeft dat het nog licht is, waardoor er in mindere mate melatonine aan wordt gemaakt. Melatonine is een slaaphormoon wat wordt aangemaakt als het donker wordt en zorgt voor het slaperige gevoel. Het verminderd aanmaken van dit stofje zorgt ervoor dat je moeilijker in slaap komt en last krijgt van een verstoorde nachtrust.
 • Je wordt productiever: ondanks dat we het idee hebben dat we goed kunnen multitasken en dan ook vaak proberen even snel te reageren op appjes en mailtjes, zijn we hier vaak een stuk minder goed in dan wij zelf denken. Vaak zorgt het er juist voor dat we uit onze concentratie worden gehaald. Het is effectiever om onze aandacht op één taak te richten, waardoor je je beter kunt concentreren op waar je mee bezig bent en de kans groot is dat je deze taak sneller succesvol af kunt ronden.
 • Je leeft meer in het moment: vaak zijn we op het moment dat we met anderen zijn, ook nog bezig met onze smartphone. Wanneer je aan een digital detox of digital nutrition doet zal dit minder vaak voorkomen en is het mogelijk om meer met je aandacht bij het moment en de mensen om je heen te zijn.

Tips voor hoe te beginnen met een digital detox of digital nutrition

 • De drie M’s: mindful (je bewust zijn van je smartphonegebruik), meaningful (telkens duidelijk maken waarom je je smartphone pakt, wat je ermee wilt) en moderate (matig je gebruik zodat je smartphone niet de hoofdrol speelt in je leven). 
 • neem je smartphone niet meer mee naar je slaapkamer
 • start je ochtend zonder smartphone
 • notificaties en geluid van je smartphone uitzetten
 • plan vaste momenten in waarop je je smartphone gebruikt
 • stel een limiet in van de hoeveelheid tijd die je op een bepaalde app mag doorbrengen

Maak een afspraak

Wil je dat er iemand met je meedenkt over hoe jij de digital detox of digital nutrition kan oppakken? Of heb jij behoefte aan een luisterend oor of een gesprek over een ander onderwerp? Maak dan een afspraak en ga in gesprek met een van onze psycholoog-vrijwilligers. Een afspraak bij De Advieswinkel is gratis, vrijblijvend en anoniem.