Er zijn nog 100 wachtenden voor u...

Het komt vaak in het nieuws de laatste tijd en het is een belangrijke reden voor het ontstaan van de Advieswinkel: de lange wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Sinds 1 januari dit jaar zijn alle instellingen die psychische zorg bieden verplicht om open te zijn over hun actuele wachttijden. Hoewel dit scheelt in het zoeken naar hulp, is het plaatje niet erg rooskleurig. Aan de hand van twee fictieve personen schetsen we in deze blog een beeld van de ernst van het probleem.

Lees meer

Goed voor jezelf zorgen

Het leven kent ups en downs, dat hoort er een beetje bij. Zo’n dal kan echter wel heel vervelend zijn. Je hebt misschien minder zin om dingen te ondernemen, bent moeier dan normaal en reageert misschien kortaf waar je achteraf spijt van hebt. Dit zijn normale reacties op verhoogde stress. Houdt dit lang aan of ben je zo somber dat je echt nergens meer toe komt? Zoek dan hulp bij je huisarts. Met mildere klachten kun je ook bij de POH-GGZ terecht, of een keertje op gesprek bij ons natuurlijk. In alle gevallen is het in ieder geval zo dat het ook helpt om goed voor jezelf te zorgen. In deze blog een paar handvatten om daar mee aan de slag te gaan.

Lees meer

Hoe ziet een gesprek bij de Advieswinkel eruit?

Ook naar de Advieswinkel is voor veel mensen nog best een stap. Vaak is het voor het eerst, of voor het eerst in lange tijd dat je met iemand over je probleem praat. En dan ook nog met een volledige vreemde! Het is dan misschien fijn om te weten hoe zo’n gesprek gaat.

Lees meer

Hoe werkt dat, naar een psycholoog?

Het Nederlandse gezondheidszorgstelsel kan best ingewikkeld zijn. Zeker ook voor psychische zorg. De overheid wil dat mensen met psychische problemen passende geestelijke gezondheidszorg (GGZ) krijgen op de juiste plaats. Sinds 2014 is hiervoor een nieuw stelsel ingevoerd. De psychische zorg is hierbij opgedeeld in stukken. Preventieve zorg wordt door gemeentes aangeboden, lichte psychische klachten worden behandeld bij de huisarts of in de basis-GGZ, en met ernstige psychische klachten kun je bij de specialistische GGZ terecht. Lees hieronder meer over de verschillende onderdelen.

Lees meer

Vijf tips voor toegankelijke zorg

Psychische problemen komen in Nederland veel voor. In een grootschalig onderzoek van Trimbos bijvoorbeeld, de Netherlands Mental Health Survey and Incidence Study-2 (NEMESIS-2), werd gevonden dat ongeveer vier op de tien mensen in hun leven te maken krijgt met een psychische stoornis. Een flinke groep dus. Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven in ontwikkeling om mensen laagdrempelige hulp te bieden bij lichte psychische klachten. In deze blog lichten we een paar toegankelijke hulpmiddelen en diensten uit.

Lees meer