Psychische problemen komen in Nederland veel voor. In een grootschalig onderzoek van Trimbos bijvoorbeeld, de Netherlands Mental Health Survey and Incidence Study-2 (NEMESIS-2), werd gevonden dat ongeveer vier op de tien mensen in hun leven te maken krijgt met een psychische stoornis. Een flinke groep dus. Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven in ontwikkeling om mensen laagdrempelige hulp te bieden bij lichte psychische klachten. In deze blog lichten we een paar toegankelijke hulpmiddelen en diensten uit.

Sensoor

Een mooi voorbeeld is de Stichting Sensoor. De stichting is ontstaan in de jaren vijftig, naar het voorbeeld van een Engelse predikant. Hij had een advertentie in de krant laten plaatsen waarin hij mensen die op het punt stonden zelfmoord te plegen vroeg hem eerst te bellen. Het succes van deze eerste hulplijn werd opgepikt door de Rotterdamse predikant Ds. Teutscher, die het initiatief in Nederland startte. Inmiddels biedt Sensoor met ruim 1000 getrainde vrijwilligers een luisterend oor voor iedereen die dat kan gebruiken. Elke dag en ieder uur, van ’s ochtends vroeg tot diep in de nacht zijn de vrijwilligers te bereiken per telefoon of chat om naar je verhaal te luisteren.

VGZ app

Een andere toegankelijke manier om wat tijd voor jezelf te nemen is met mindfulness. Mindfulness is een stroming binnen de psychologie, die in de laatste jaren veel terrein gewonnen heeft. Mindfulness is in de jaren tachtig ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog John Kabat-Zinn, en is gebaseerd op Boeddhistische theorieën. Binnen de mindfulness draait het om het volledig bewust zijn van de ervaring in het hier en nu, en het opmerkzaam zijn voor wat er speelt, om je heen en in jezelf. Mindfulness wordt toegepast op scholen, op werk en in de sport. Daarnaast hebben veel moderne psychotherapieën (de zogenaamde derde generatietherapieën) een basis in de mindfulness. Mindfulness kan je helpen ontspannen, of helpen om dingen eens van een afstandje te bekijken. Een mooie app om kennis te maken is de VGZ Mindfulness Coach. Hierin vind je korte en langere mindfulness-oefeningen voor ieder moment.

Mirro

Stapsgewijs maar zelfstandig aan de slag met je problemen, ook daar zijn online tools voor. Bijvoorbeeld van Stichting Mirro. Stichting Mirro biedt online programma’s voor mensen met uiteenlopende psychische klachten. Van angst en paniek tot relatieproblemen en piekeren. De modules van Mirro geven je inzicht in je mentale gezondheid en bieden concrete hulpmiddelen om daarmee aan de slag te gaan. Je krijgt informatie en tips, doet tests en oefeningen, bekijkt video’s en leest ervaringsverhalen. Mirro vraagt een eenmalige bijdrage van zeven euro, waarna je een jaar lang toegang hebt tot de modules.

POH-GGZ

De praktijkondersteuner huisarts geestelijke gezondheid, of POH-GGZ in het kort, is in 2007 in het leven geroepen om de huisarts te ondersteunen bij mensen met milde psychische klachten, zoals angst, spanning en stress. Inmiddels is de POH-GGZ haast niet meer weg te denken uit de huisartsenpraktijk. De functie POH-GGZ wordt onder andere uitgevoerd door psychologen, maatschappelijk werkenden en verpleegkundig specialisten. Bij de POH-GGZ kun je terecht voor een gesprek over je klachten of problemen, zonder dat je direct doorverwezen hoeft te worden naar de zogeheten tweede lijn. De POH-GGZ kijkt samen met jou wat passende hulp zou zijn voor jouw klacht, of verwijst je wanneer nodig samen met de huisarts door naar passende hulp. Een afspraak maken bij de POH-GGZ moet via de huisarts. Om te weten te komen hoe het bij jouw huisarts geregeld is, kun je het beste contact opnemen met de assistente.

En natuurlijk…

Ook bij ons kun je terecht voor een vertrouwelijk gesprek als het even niet meezit. Onze psycholoog-vrijwilligers staan op gezette tijden voor je klaar voor een goed gesprek en een luisterend oor. Je hebt een gesprek met twee van onze vrijwilligers die samen met jou kijken hoe je een stapje verder kunt komen. In tegenstelling tot de POH-GGZ is een gesprek bij De Advieswinkel altijd anoniem. Kijk onder Contact en Openingstijden wanneer je bij ons terecht kunt!