Goed voor jezelf zorgen

Het leven kent ups en downs, dat hoort er een beetje bij. Zo’n dal kan echter wel heel vervelend zijn. Je hebt misschien minder zin om dingen te ondernemen, bent moeier dan normaal en reageert misschien kortaf waar je achteraf spijt van hebt. Dit zijn normale reacties op verhoogde stress. Houdt dit lang aan of ben je zo somber dat je echt nergens meer toe komt? Zoek dan hulp bij je huisarts. Met mildere klachten kun je ook bij de POH-GGZ terecht, of een keertje op gesprek bij ons natuurlijk. In alle gevallen is het in ieder geval zo dat het ook helpt om goed voor jezelf te zorgen. In deze blog een paar handvatten om daar mee aan de slag te gaan.

Goed slapen

Slapen is superbelangrijk voor je gezondheid, zowel lichamelijk als psychisch. Vervelend genoeg krijgen veel mensen juist moeite met slapen als ze wat minder lekker in hun vel zitten. Ze piekeren veel of worden midden in de nacht meerdere keren wakker. Voel je je wat minder lekker? Neem tijd en aandacht voor je slaap en pas je slaapgedrag aan. We noemen dit een goede ‘slaaphygiëne’. Dat zijn slaapregels om het in slaap vallen en doorslapen te vergemakkelijken. Dit document geeft bijvoorbeeld een mooi overzicht met tips, of google eens op ‘slaaphygiëne’.

Bewegen

Je hebt er misschien even helemaal geen zin in, maar ook bewegen is heel belangrijk om weer lekker in je vel te zitten. Een stuk fietsen, een rondje wandelen, yoga, bootcamp of een potje voetbal: ons lijf maakt endorfine aan als we bewegen. Endorfine geeft ons een prettig gevoel, en dat is juist wat je even mist. Daarnaast kan even goed bewegen je helpen om je hoofd leeg te krijgen. Extra belangrijk dus!

Structuur en actie

Als je je down voelt, is het altijd lastig om jezelf te motiveren. Het kan dan helpen om een hele concrete planning voor jezelf te maken. Zet niet te hoog in, plan niet teveel, en probeer activiteiten die je energie geven, af te wisselen met activiteiten die je energie kosten. Neem slapen, niks doen en bewegen ook mee in je planning. En je aan een planning houden blijft altijd lastig, ook als je je wel goed voelt. Het kan helpen om iemand te vragen om je te helpen, of om concrete afspraken met anderen te hebben voor een stok achter de deur.

Gezonde voeding

Goed en gezond eten is ook een belangrijk onderdeel van goed voor jezelf zorgen. Pas op met alcohol en drugs. Ook al kan het soms prettig zijn om even wat minder te voelen door een paar biertjes of een jointje, het zal op langere termijn nooit een echte verbetering van je gemoedstoestand veroorzaken. Als je het lastig vindt om te matigen, kun je ook hierbij om hulp vragen. Je moet het uiteindelijk zelf doen, maar dat hoeft niet alleen.